Wednesday, January 30, 2013

Η κοινωνική οικονομία και οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί.



             Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Η κοινωνική οικονομία και οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί» την Πέμπτη 31/1 στις 20.00 στο χώρο της κατάληψης. Την συζήτηση θα ανοίξουν οι Ρουμελιώτης Ανδρέας (Δημοσιογράφος- συγγραφέας), Λιερός Γιώργος (Συγγραφέας) και Ιωάννου Νίκος ( Μέλος του κοινωνικού συνεταιρισμού «Η Μαστοράντζα»). 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση..


Θα έλεγε κανείς πως περιμέναμε την κρίση για να ασχοληθούμε με την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ήδη πριν την περίοδο των μνημονίων εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης λάμβαναν χώρα στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Εγχειρήματα όπως ο 'Σπόρος' έδωσαν το έναυσμα της αυτοδιαχείρησης. Και αν ήταν τότε που το ανήσυχο πνεύμα της αυτοοργάνωσης απλώς πειραματιζόταν πάνω σε αντιιεραρχικούς δεσμούς, σήμερα, που τα αφεντικά και το αστικό κράτος μας έχουν κηρύξει κοινωνικό-ταξικό πόλεμο, είναι ανάγκη να επανοικειοποιηθούμε τον χώρο και τον χρόνο μας.
Η ανάγκη και η επιθυμία δημιουργίας ριζοσπαστικών προτάσεων όπως η κοινωνική οικονομία, οι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί και οι κολεκτίβες, ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα χείλι μας. Κι αυτό διότι η συνεχιζόμενη γενικευμένη και καθολική κρίση του διεθνοποιημένου κεφαλαίου  και του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού, που προσλαμβάνει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, μας οδηγεί ξανά σε αγωνιστική αμφισβήτηση της άρχουσας τάξης πραγμάτων. Έτσι, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που επιδιώκεται είναι μια κοινωνική συνδιαλλαγή με μορφικά και αξιακά χαρακτηριστικά διαφορετικά από εκείνα της κρατικής και της κεφαλαιουχικής κερδοσκοπικής οικονομίας. Οικονομία, θεωρία και πρακτική αλληλοτροφοδοτούνται και συναρθρώνουν την άμεση δημοκρατία, ως συλλογικές τοπικές πρωτοβουλίες από τα κάτω, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και μόνο. Γνώμονας λειτουργίας είναι οι οριζόντιες παραγωγικές σχέσεις με δείκτη ευημερίας που πηγάζει από τις μορφές αλληλέγγυας συνδιαμόρφωσης. Στόχος είναι ένα ανταγωνιστικό σχέδιο που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής δύναμης, η οποία σήμερα πηγάζει από το ισχύον κυρίαρχο οικονομικό και  πολιτικό σύστημα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε να παρουσιάσουμε και εμείς εδώ, όπως το «ΣΠΑΜΕ τους μεσάζοντες» και το «Αλληλέγγυο εμπόριο», προς το παρόν.
Το ελευθεριακό κίνημα πρέπει πλέον να σηκώσει το βάρος της ευθύνης του. Την βελτίωση της ποιότητας ζωής, πέρα από την  μισθωτή εργασία, χωρίς σχέσεις εκμετάλλευσης όπως είναι αυτή μεταξύ αφεντικού και εργαζομένου. Την αντιιεραρχική οριζόντια συνδιαμόρφωση όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά την αλληλεγγύη.
Όμως, αν και τα ανωτέρω πρεσβεύουν αντικαπιταλιστικές και αντικρατιστικές διαστάσεις δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους ούτε με τον αγοροκεντρικό (εμπορευματικό) ούτε με τον κρατικοκεντρικό (νομικό) τρόπο ρύθμισης. Γι' αυτό και δέχονται εύλογα πολλές φορές  κριτική, εφόσον βρίσκονται ακόμα σε ένα εμβρυακό πειραματικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη που έχουν αυτά τα εγχειρήματα είναι συνάρτηση συσχετισμών δυνάμεων, τους οποίους πρέπει να αντιληφθούμε. Οι δημιουργικές δυνατότητες που εμπερικλείει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία  ξεδιπλώνονται και  δείχνουν το δρόμο για μια «μετακαπιταλιστική θέσμιση της κοινωνίας».
Όλα αυτά θα συζητήσουμε σήμερα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο με τους προσκεκλημένους μας:


No comments:

Post a Comment